Verslag bezoek Hertenfarm

De hertenfarm in Leest wordt uitgebaat door "Sisse" Vleminckx. Normaal moest ons bezoek beginnen om 14.00 uur maar de Sisse had per telefoon gevraagd of het mogelijk was om een half uurtje later te starten omdat hij nog een groep voor ons moest begeleiden en het een beetje kon uitlopen.

Van uit Duffel zijn we toch maar tegen 14.00 uur naar Leest gereden, zo waren we zeker op tijd. Om 14.30 uur staat de "Sisse" klaar om de Natuurvrienden te ontvangen. We zijn met een 22 bezoekers, waaronder een 8 tal kinderen, afgezakt naar Leest.

De "Sisse" heeft de kinderen al direct op zijn hand daar hij ze al onmiddellijk betrekt bij de uitleg over de herten. Waar ze in de vrije natuur leven, hoe groot ze worden, hoe groot en hoe zwaar hun gewei wel is. Hij houdt een gewei van een volwassen hert tegen de slaap van de kinderen om te tonen hoe groot dat wel is.

Na een mooie inleiding over de herten, staat zijn tractor met lange aanhangwagen reeds klaar, daarop liggen langs beide zijden balen stro waar we kunnen opzitten. We moeten allemaal op de wagen.

We vertrekken met de tractor naar de verschillende weiden waar de herten staan. Nu zijn de kinderen helemaal in hun nopjes, daar ze ieder op toer de tractor mogen besturen.

Onderweg wordt bij de verschillende weiden halt gehouden en mogen we de herten voederen. De kinderen mogen zelfs op de rug van de herten zitten.

Bij een groot hok legt de "Sisse" uit hoe de herten ingeënt worden, ze worden er ook gewogen en verzorgd. Deze uitleg is juist gepast getimed daar er plots een stevige bui uit de lucht valt en kunnen we dus schuilen in het hok.

Na 10 minuten is de bui voorbij en schijnt het zonnetje terug. De balen stro op de wagen worden omgekeerd zodat we droog terug verder kunnen met de tractor. Weer wordt er, onder de kinderen, van chauffeur verwisseld.

Zo hotsen we terug tot aan de boerderij waar nog een lekker stuk taart en koffie op ons staat te wachten. Zo ronden we ons bezoek aan de hertenfarm in Leest af. De kinderen hebben er wel heel intens van genoten. Voor hen mocht het bezoek nog wel wat langer duren. Maar ook voor de volwassenen was het een leerrijke namiddag.

Verslag: Ludo Verhoeven